Fruntasi la TBC

14 Noiembrie 2008, Bogdan Chirita

Actualitate
TBC in Romania constituie in continuare o problema pentru sistemul de sanatate. Coordonatorul Programului National de Combatere a Tuberculozei (PNCT), conf. dr. Constantin Marica, a anuntat, la Poiana Brasov, in cadrul manifestarii Succesele si lectiile invatate dupa cinci ani de finantare bazata pe performanta” in timpul implementarii in Romania a Programului Fondului Global de lupta impotriva TBC, ca tara noastra este fruntasa in Europa in ceea ce priveste incidenta crescuta a cazurilor de tuberculoza. Romania are cu cel putin de zece ori mai multe cazuri de TBC decat tarile UE”, a precizat conf. Marica.

in lume, tara noastra se claseaza, de asemenea, pe un loc nu tocmai bun, respectiv 20 - 22. Si totusi, dupa cinci ani de derulare, PNCT - program finantat de Fondul Global, in perioada 2003 - 2008 - are rezultate imbucuratoare pentru tara noastra. Potrivit declaratiilor reprezentantului Fondului Global, Maria Kirova, acesta si-a atins scopul, respectiv de reducere a mortalitatii prin TBC, a morbiditatii si transmiterii bolii, dar nu numai. Romania poate sa aleaga ce este mai bine de facut pentru a se ajunge la combaterea tuberculozei, si Fondul Global se orienteaza catre aceste tari. Nu trebuie sa uitam ca raman o serie de provocari.

Rezultatele de azi sunt incurajatoare, dar totusi fragile si tocmai de aceea trebuie lucrat in echipa. Coinsectia in tuberculoza reprezinta o strategie si de aceea trebuie sa fie inclusa in politica de sanatate”, a atras atentia reprezentantul Fondului Global. Ca urmare a programului finantat de Fondul Global, in Romania, mortalitatea prin tuberculoza a scazut de la 9,6 la suta de mii de locuitori in 2004 si respectiv 7,4 la suta de mii de locuitori in 2007. De asemenea, rata de succes a tratamentului a crescut de la 80% in 2004, la 85% in 2007.
Incidenta TBC la copii a scazut de la 41,2 la suta de mii de locuitori in 2004 la 31,1 in 2007. Totodata, numarul total de cazuri de TBC s-a redus de la 29.496 in 2004 la mai putin de 24.000 in 2007. Datorita acestor rezultate, Romania se aliniaza cu succes la tendinta pozitiva de stopare si reducere a incidentei acestei boli. in tara noastra, cea mai mare incidenta de tuberculoza este in sudul si sud-vestul tarii.
in judetul Constanta, numarul cazurilor de tuberculoza a scazut in 2007. Daca in 2006 in evidentele medicilor figurau 1.133 de bolnavi, in 2007 numarul acestora a scazut la 1.096. Totusi, exista localitati unde numarul bolnavilor este in crestere. La Constanta, medicii au in evidente cu 13 bolnavi mai mult, iar la Harsova cu 11. Scaderi semnificative au fost inregistrate la Mangalia si Cernavoda.

Tuberculoza scade in continuare in judet, dar problema este ca numarul bolnavilor care nu se prezinta pentru tratament este in crestere. Tocmai de aceea, noi ne-am propus sa facem o nota de fundamentare catre primarie pentru a le acorda stimulente acestor bolnavi, daca se prezinta sa-si ia tratamentul, spune dr. Emanoil Vasiliu, coordonatorul Programului National de Control al Tubercu-lozei la nivelul judetului Constanta. Medicul spune ca aceste stimulente vor consta in bonuri de masa, asa cum primeau bolnavii si in urma cu doi - trei ani.

De asemenea, dr. Vasiliu a mai precizat ca la Dispensarul TBC din Constanta este necesara suplimentarea posturilor de specialist pneumolog cu inca doua locuri, avand in vedere faptul ca unitatea sanitara are arondat un numar de 500.000 de locuitori. in prezent, in Dispensarul TBC isi desfasoara activitatea doar sase medici pneumologi.

De asemenea, o situatie speciala se inregistreaza la Dispensarul TBC din Baneasa unde nu exista medic pneumolog si nici asistenta, dar si la Dispensarul din Cernavoda unde medicul s-a pensionat.

Articole din editia din data de 14 Noiembrie 2008

 • Lansare de zile mari la Medgidia: Celia, Directia 5, Spitalul de Urgenta si Costi Ionita

  Actualitate
 • Sediu modern pentru administratia publica din Cumpana

  Actualitate
 • Pensionarii nu il mai vor pe Ion Motoc

  Actualitate
 • Primaria Lumina a concesionat serviciul de ecarisaj

  Actualitate
 • Unitatile de invatamant din Independenta, dotate cu tehnica IT

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771