Descoperiri masive in cetatea Carsium

14 Noiembrie 2008, Bogdan Chirita

Cultura
Inceputa in luna iulie a acestui an, campania de cercetari arheologice de pe santierul de la cetatea Carsium continua si in aceasta perioada, datorita timpului favorabil si se preconizeaza sa se incheie la data de 1 decembrie.

Lucrarile se desfasoara sub coordonarea dr. Nicolae Constantin, responsabil al Muzeului din Harsova, cu sprijinul Primariei Harsova, care a pus la dispozitie o echipa de muncitori. Actuala campanie urmareste sa delimiteze clar fazele vechi (romane si romano-bizantine) ale cetatii Carsium, pentru ca zidurile de pe platoul fortificatiei, considerate, multa vreme, romane, doar din analize speculative si comparatii, sunt din Evul Mediu. Anul trecut, am identificat restul unui turn de dimensiuni mari, care ne-a condus la concluzia ca zidurile fortificatiei romane trebuie cautate in afara actualelor incinte. Ceea ce am si facut. intr-o sectiune deschisa in extremitatea de nord a cetatii, in imediata apropiere a ultimei incinte de nord, la adancimea de aprox. sase metri, direct pe stanca, am identificat un rest de zid distrus inca din vechime, la o probabila refacere a cetatii. A ajunge la aceasta adancime cu spaclul este de-a dreptul o performanta! Si este meritul echipei”, a precizat responsabilul stiintific al santierului, dr. Nicolae Constantin.

Entuziasmul echipei a fost declansat atat de materialele descoperite, cum ar fi cantitatile mari de fragmente ceramice, oase de animale, podoabe, unelte si tot felul de obiecte utilizate pentru activitatile economice, fragmente de vase din sticla, monede, cat mai ales de resturile de ziduri de factura romana descoperite. Potrivit dr. Nicolae Constantin, s-a dovedit, si in acest caz, ca sistemul defensiv roman a fost afectat in mare masura, la inceputul evului mediu. Interventii masive au dus, atunci, la distrugerea masiva a incintelor. in mod surprinzator, a ramas un rest de zid, despre care nu putem spune, deocamdata, mare lucru, de factura certa romana, construit din piatra cu asize regulate de caramida, pe care se lucreaza in acest moment. Suntem, deocamdata, la adancimea de trei metri, la care s-a ajuns aproape intr-o luna de munca! Daca fundatia acestuia se asaza pe stanca, la fel ca in cazul celorlalte descoperite in campania actuala, vom vedea, cel mai probabil, in vara viitoare”, a declarat dr. Nicolae Constantin.

Sapaturile actuale au adus in atentie elemente cu totul noi despre fortificatia de la Harsova. Astfel, specialistii au putut face, pentru prima data, cu certitudine, o delimitare intre fortificatia antica si cea medievala. Deocamdata, specialistii cred ca cetatea romana a fost mult mai extinsa si ceea ce a mai ramas din ea, de-a lungul celor 18 secole de istorie, se afla la mare adancime. Lucrul cel mai important este ca, in urma activitatii echipei de cercetare, raman vestigii istorice ce se pot constitui in surse de dezvoltare economica prin valorificarea si promovarea turismului cultural-istoric. O activitate atat de sustinuta la Harsova este posibila deoarece, in acest timp, Muzeul Carsium a devenit cartierul general”. intregul personal este mobilizat in vederea asigurarii nevoilor campaniei de cercetari arheologice: spalarea, marcarea si depozitarea materialelor descoperite, fiind chiar antrenat in sapaturi. Responsabilul santierului, dar si al Muzeului Carsium, dr. Nicolae Constantin, a mai spus ca se are in vedere imprejmuirea cu gard a cetatii, proiect care vizeaza protejarea fortificatiei si care este extrem de important sa se realizeze, in timp cat mai scurt.

Articole din editia din data de 14 Noiembrie 2008

 • Lansare de zile mari la Medgidia: Celia, Directia 5, Spitalul de Urgenta si Costi Ionita

  Cultura
 • Sediu modern pentru administratia publica din Cumpana

  Cultura
 • Pensionarii nu il mai vor pe Ion Motoc

  Cultura
 • Primaria Lumina a concesionat serviciul de ecarisaj

  Cultura
 • Unitatile de invatamant din Independenta, dotate cu tehnica IT

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Armonie de culori la vernisajul Taberei de Pictură de la Medgidia

  Cultura
 • Cea de-a treia ediție a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice - DAPYX, Medgidia 2019, aproape de start

  Cultura
 • Poetul, Mihai Eminescu, omagiat la Cumpana

  Cultura
 • Festivalul Folcloric al Prieteniei ETHNOS DOBROGEA INTERNATIONAL, Editia a-II-a

  Cultura
 • DAPYX 2018, cel mai mare Festival de gen din Estul Europei

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771