Traian Basescu si "loviturile de stat"

14 Noiembrie 2008, Bogdan Chirita

Politic
Presedintele Traian Basescu se dovedeste a fi un sef de stat jucator in actuala campanie electorala, desi alegerile pentru presedintie vor avea loc abia anul viitor. intr-o emisiune de la B1 Tv Basescu a atacat o ipotetica actiune de suspendare a sa de catre viitorul Parlament, facand chiar referire la o &lovitura de stat”.
&Am luat masurile legale pentru a preveni o lovitura de stat in Romania. Nu as fi facut aceasta precizare daca Dan Voiculescu nu ar fi amintit intr-o emisiune de posibila mea suspendare din functie. Sa incerci de doua ori lovituri de stat (...) daca prima data nu am creat un conflict, am acceptat hotararea Parlamentului, acum mergem la Curtea Constitutionala, sunt masuri legale de a obliga Curtea Constitutionala de a se pronunta pentru legalitatea suspendarii”, a spus Basescu.

Basescu a detaliat chiar ce ar urma sa se intample in eventualitatea unei suspendari: &Dupa ce Parlamentul va vota suspendarea presedintelui, nu voi pleca de la Cotroceni ci voi ataca hotararea la Curtea Constitutionala.”
Basescu a mai sugerat inca odata faptul ca desemnarea premierului va fi decisa la Cotroceni. El a spus explicit ca indiferent de propunerea partidelor, numirea viitorului premier va depinde de decizia sa. Anterior, Basescu declarase ca in nici un caz nu il va mai numi premier pe liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, iar acum a confirmat acest lucru, facand referire directa si la Mircea Geoana. &Geoana candideaza poate la functia de premier de Dabuleni, iar Tariceanu la cea de premier de Cioflingeni", a spus ironic Basescu. &Daca se rateaza de doua ori numirea unui premier, seful statului poate dizolva Parlamentul. Jurnalistic pare o amenintare, dar e ceea ce prevede Constitutia”, a declarat Basescu in legatura cu acest caz.

Presedintele considera ca viitorul premier trebuie sa fie unul de incredere. &Romania nu mai poate intra in nebunia unei guvernari minoritare. Trebuie sa desemnez un premier in care sa am incredere, sa fie un om care sa nu creeze conflilcte intre partide”, a spus Traian Basescu. Seful Statului a continuat pe aceeasi tema precizand ca Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu au antecedente in privinta increderii. &Nu am incredere in ei”, a declarat Basescu.

intrebat despre Theodor Stolojan, ca o propunere in functia de premier al Romaniei, presedintele a spus ca &nu as vrea sa va spun totusi numele candidatului, dar Stolojan nu a fost intr-o campanie care sa ma faca sa nu am incredere in dansul in 2004”.

Traian Basescu a sugerat si faptul ca jurnalistii intretin artificial tensiunea dintre el si premierul Calin Popescu Tariceanu. &La Bruxelles ziaristii nu au inteles ca am vorbit de teme diferite, nu a fost vorba de o disputa acolo. Dpunct de vedere constitutional colaborarea noastra este in regula, nu este ca in Polonia”, a subliniat seful statului.

Desi a tinut mereu sa precizeze ca actuala Constitutie il face intangibil pe presedinte, Traian Basescu nu a explicat si implicarea sa in actuala campanie electorala in conditiile in care seful statului ar trebui sa fie deasupra partidelor.

Articole din editia din data de 14 Noiembrie 2008

 • Lansare de zile mari la Medgidia: Celia, Directia 5, Spitalul de Urgenta si Costi Ionita

  Politic
 • Sediu modern pentru administratia publica din Cumpana

  Politic
 • Pensionarii nu il mai vor pe Ion Motoc

  Politic
 • Primaria Lumina a concesionat serviciul de ecarisaj

  Politic
 • Unitatile de invatamant din Independenta, dotate cu tehnica IT

  Politic
 • Articole din aceeasi categorie

 • Scrisoarea deschisă a primarului Valentin Vrabie către locuitorii municipiului

  Politic
 • Dragnea da asigurari ca Legea care interzice fumatul in spatiile inchise NU va fi modificata: Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa ne lasam de acest viciu

  Politic
 • Alegeri partiale in comuna Nicolae Balcescu

  Politic
 • Alegeri parlamentare: S-a tras la sorti ordinea de pe buletinele de vot

  Politic
 • Dragnea ameninta cu anticipate in cazul in care Iohannis nu numeste premierul PSD-ALDE

  Politic
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771