Secretarii din administratia locala ameninta cu greva generala

Noiembrie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Secretarii din primarii afiliati la Federatia Nationala a Secretarilor din Unitatile Administrativ Teritoriale (FNSUAT) ameninta cu blocarea procesului electoral, prin nesemnarea actelor oficiale, daca nu primesc indemnizatii si daca nu se modifica legea care ii subordoneaza primarilor.
&Suntem singurii inalti functionari publici care nu primesc idemnizatii pentru munca lor, asa cum prevede legea functionarului public. Nu este normal ca un primar sa aiba un salariu de cel putin 2.400 de lei, in timp ce un secretar primeste doar 1.500 lei&, a declarat presedintele Federatiei, Grigore Prodan.

Potrivit lui Prodan, munca secretarilor este la fel de importanta ca a primarilor. &Secretarii sunt persoane cu studii superioare juridice si au o mare responsabilitate. Niciun document al primariei nu este valabil fara semnatura secretarului. Secretarii sunt responsabili de legalitatea intocmirii documentelor unei primarii&, precizeaza presedintele FNSUAT.
Membrii federatiei sunt nemultumiti si de modificarea, in acest an, a Legii administratiei publice locale, care ii trimite din subordonarea prefecturii, cum era inainte, in cea a primariilor. &Suntem la mana politicului. Un primar poate acum sa ne sicaneze sau sa ne dea afara daca nu suntem de acord cu el. Mai mult, daca impotriva unui secretar se incepe urmarirea penala, desi nu exista un verdict final, primarul poate suspenda un secretar&, spune Prodan.

Nemultumirile secretarilor au fost inaintate Ministerului de Interne si Reformei Administrative (MIRA) pe 13 octombrie. Potrivit FNSUAT, MIRA a promis ca va raspunde in termen de 48 ore, insa acest lucru nu s-a intamplat. &Pe 22-23 noiembrie vom avea congres. Daca nu primim pana atunci un raspuns pozitiv, vom declasa greva generala si vom bloca desfasurarea alegerilor&, a mai spus Prodan. Mai exact, secretarii nu vor semna si stampila actele oficiale, ceea ce insemna ca nu se va mai putea incheia niciun act necesar pentru desfasurarea alegerilor.

FNSUAT, infiintata in acest an, reprezinta interesele a 3.420 de secretari din primarii si din consiliile judetene. Intrarea in greva generala, pe termen nelimitat, a functionarilor publici, a celor din sanatate si din invatamant poate duce la amanarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, din cauza lipsei personalului care sa asigure organizarea si desfasurarea scrutinului.

Articole din editia din data de Noiembrie 2008

 • Municipalitatea Medgidia a uitat gunoiul menajer pe strazi

  Administratie locala
 • Tit-Liviu Brailoiu

  Administratie locala
 • LIVIU BRAILOIU, senatorul care il detroneaza pe Puiu Hasotti

  Administratie locala
 • SENOL ZEVRI:

  Administratie locala
 • Lucian Balut: "Indemnizatia de deputat de simte in bugetul familiei"

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771