Un sfert dintre romani sustin ca banii se pastreaza in cele mai puternice banci

Octombrie 2008, Bogdan Chirita

Social
Romanii sunt la curent cu punctele esentiale ale crizei financiare internationale, lucru confirmat de datele unui studiu Insomar desfasurat in perioada 10 - 14 octombrie 2008, pe un esantion de 1.243 persoane cu varsta peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia Romaniei.

Aproape jumatate dintre respondentii sondajului cred ca tara noastra va fi la fel de afectata ca si celelate state europene. 25% dintre cei chestionati cred ca Romania va suferi mai putin decat statele europene si, tot in aceeasi proportie, romanii mai cred ca economia romaneasca va fi grav afectata. Stabilitatea este cuvantul cheie pentru majoritatea romanilor, care prefera sa economiseasca in timpul crizei in acelasi mod ca si pana acum.

Aproape 30% cred ca este indicat sa depuna banii in cele mai puternice sau sigure banci, in vreme ce 25% dintre respondenti cred ca solutia ideala este sa pastrezi in banci numai suma garantata de stat - 50.000 de euro. Solutia extrema si neinspirata, sa scoata toti banii din banci, actiuni sau alte instrumente financiare, este agreata de o minoritate: doar 4% din cei chestionati. in topul &metodelor” de economisire cu cele mai mari randamente si cel mai sporit grad de siguranta figureaza pe primul loc depozitele bancare, preferate de 29% dintre cetateni, apoi cumpararea de bunuri imobiliare, pentru 26% dintre romani, si, nu in ultimul rand, metoda invechita de pastrare a banilor in casa, mentionata si aplicata de 16% din respondenti (si implicit de populatie, prin extensie).

Un sfert dintre cei chestionati mizeaza pe actiuni, certificate de trezorerie si alte bunuri de valoare. La intrebarea &Care sunt bancile care prezinta cea mai multa incredere?”, BCR a fost nominalizata de 65% din respondenti/romani, BRD, de 52%, apoi urmeaza CEC Bank, preferat de 20,9% din romani, insa bine cotate au fost si Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Bancpost si ING Bank.

Trebuie mentionat ca, la intrebarea despre increderea in banci, 15% din cei chestionati nu au mentionat nicio banca in care ar avea incredere. De retinut ca 47% dintre romani au destul de multa incredere in bancile din Romania, iar 32% spun "destul de putina"! Foarte multa incredere au doar 6% dintre respondenti, iar foarte putina incredere sau deloc au 14%. in ceea ce priveste monedele favorite pentru economisire, romanii mizeaza in proportie covirsitoare pe euro (49%) si leu (40%). in dolar au incredere numai 3% dintre cei consultati, in vreme ce 7% din romani nu au incredere in nicio moneda.

Studiul Insomar s-a desfasurat in 49 de localitati urbane si 53 de localitati rurale din 40 de judete si in municipiul Bucuresti. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 3%

Articole din editia din data de Octombrie 2008

 • Basescu: "Romania are nevoie de sprijinul NATO"

  Social
 • Lucrari la montarea conductelor de gaze la Negru Voda

  Social
 • Lacasul de cult din Cerchezu, imbraca vesminte noi

  Social
 • Primarul din Albesti, Gheorghe Moldovan, sprijina parohia din Vartop

  Social
 • Gradinita si cresa in Tuzla

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria municipiului Medgidia marchează Ziua Universală a Iei Românești

  Social
 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru înființarea grădinilor

  Social
 • Ziua Internaţională a Familiei marcată la Cumpăna

  Social
 • Sprijin pentru locuitorii din comuna Dobromir, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771