Producatorii trebuie "incurajati" sa se asocieze

Octombrie 2008, Bogdan Chirita

Fonduri Europene
La capatul a patru ani de mandat, in cursul caruia masurile de sprijin pentru micii agricultori au fost mai degraba modeste, Guvernul Romaniei pare a fi descoperit solutia salvatoare: asocierea acestora in scopul de a-si reduce costurile si, implicit, de a-si putea vinde mai usor marfurile. in afara de sfaturi, nimic, nici de data aceasta, despre marirea subventiilor, ori despre preturi minimale de achizitie la vreun produs, pe scurt, nicio masura concreta care sa vina in sprijinul taranilor.

De asemenea, nici macar cu intarzierea corespunzatoare, oficialii guvernamentali nu prezinta vreun proiect legislativ concret care ar urma sa stimuleze infiintarea de asociatii in care producatorii agricoli sa devina membri. &Organizarea de piete volante in Romania trebuie sa devina o traditie si sa ia amploare de la un an la altul pentru ca este o ocazie ideala de a se intalni direct producatorul si consumatorul, fapt care aduce beneficii ambelor parti”, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, prezent in Piata Constitutiei din capitala la Targul Agricol de Toamna. El a anuntat ca Ministerul Agriculturii intentioneaza sa diversifice produsele din aceste piete adaugand si produsele ecologice si traditionale.

&Am avut surpriza ca o parte dintre producatorii din jurul Bucurestiului sa ramana fara tarabe. Producatorii trebuie incurajati sa intre in structuri organizate si protejate. Pietele volante reprezinta un exemplu concret de organizare pentru producatori”, a mai spus ministrul de resort.
Ministerul Agriculturii nu poate interveni pentru a le cere producatorilor sa vanda la un anumit pret pentru ca totul depinde de cerere si oferta. Daca se vor organiza, vor putea sa-si valorifice marfa, dar trebuie constanta. Aceste masuri nu pot avea efectele scontate pe termen scurt, dar ar putea aparea daca pietele se vor mentine.

in Romania exista un paradox, pentru ca se importa foarte multe legume si fructe desi exista o productie buna ce nu se poate comercializa organizat. Pentru a rezolva acest paradox una dintre solutii este organizarea micilor producatori.

De asemenea, producatorii mari trebuie sa se organizeze astfel incat sa poata negocia intrarea in supermarket-uri cu produsele lor.
Ministerul Agriculturii va elabora, in viitorul apropiat, cadrul legal atat pentru micii cat si pentru marii producatori.
(Sursa: Cronica romana)

Articole din editia din data de Octombrie 2008

 • Basescu: "Romania are nevoie de sprijinul NATO"

  Fonduri Europene
 • Lucrari la montarea conductelor de gaze la Negru Voda

  Fonduri Europene
 • Lacasul de cult din Cerchezu, imbraca vesminte noi

  Fonduri Europene
 • Primarul din Albesti, Gheorghe Moldovan, sprijina parohia din Vartop

  Fonduri Europene
 • Gradinita si cresa in Tuzla

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă la Satu Nou, ediția 29-31 iulie

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771