UE reintroduce taxele vamale la importurile de cereale

24 Octombrie 2008, Bogdan Chirita

Fonduri Europene
Pentru ca preturile la cerealele produse in UE sunt in scadere, importatorii vor plati taxe vamale cu sapte luni mai devreme fata de data stabilita initial de Comisia Europeana.

Comitetul de Management la Organizatia Comuna pentru Pietele Agricole a inaintat joi un proiect de directiva in vederea introducerii taxei vamale la importurile de cereale, informeaza un comunicat al Comisiei Europene (CE). Pentru a intra in vigoare, noile reglementari trebuie mai intai sa fie aprobate de Comisia Europeana, urmand sa fie puse in aplicare a treia zi de la publicarea in Monitorul Oficial al UE.

Masura va fi luata pe fondul scaderii preturilor pe piata, dupa cum a explicat comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel. De altfel, potrivit statisticilor, pretul FOB al graului in porturile statelor UE (pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord) a scazut de la finele lui septembrie sub 180% din valoarea de referinta.

&Avand in vedere interdependenta existenta intre pietele diverselor cereale si impactul rapid pe care variatiile pretului unei cereale il are asupra altor cereale, taxele vamale sunt reintroduse simultan”, se arata in comunicatul CE. &Reintroducerea taxelor vamale la importurile de cereale nu va afecta piata UE si nu va avea un impact semnificativ asupra preturilor”, mai precizeaza CE.

Amintim ca UE a suspendat temporar, in luna ianuarie a acestui an, taxele la importul din tari terte pentru majoritatea categoriilor de cereale, pana la finele anului de piata 2007-2008, adica pana la 30 iunie 2008, ca urmare a recoltelor reduse si a preturilor ridicate. Pe 26 iunie, executivul UE a prelungit suspendarea pana la 30 iunie 2009.
(Sursa: Cotidianul)

Articole din editia din data de 24 Octombrie 2008

 • Basescu: "Romania are nevoie de sprijinul NATO"

  Fonduri Europene
 • Lucrari la montarea conductelor de gaze la Negru Voda

  Fonduri Europene
 • Lacasul de cult din Cerchezu, imbraca vesminte noi

  Fonduri Europene
 • Primarul din Albesti, Gheorghe Moldovan, sprijina parohia din Vartop

  Fonduri Europene
 • Gradinita si cresa in Tuzla

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • 28 de persoane din Satu Nou au absolvit cursul de infirmier

  Fonduri Europene
 • Primăria Băneasa a lansat proiectul aResurse şi iniţiative comune dedicate mediului înconjurător (JOYRIDE)a

  Fonduri Europene
 • 5 familii din Satu Nou vor beneficia de extinderea locuințelor

  Fonduri Europene
 • Comuna Ciobanu accesează fonduri pentru creșterea producției de energie regenerabilă

  Fonduri Europene
 • 3 persoane din Satu Nou vor primi subvenții de minimis de până la 25.000 euro pentru deschiderea afacerilor

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771