Adoptarea bugetului de stat pe anul 2009 a fost amanata

24 Octombrie 2008, Bogdan Chirita

Actualitate
Ministrii Cabinetului Tariceanu urmau ca discute, miercuri, la Palatul Victoria, proiectele bugetului de stat si al asigurarilor sociale, pe anul 2009, dar adoptarea proiectului a fost amanata pentru saptamana viitoare. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, bugetul ar putea aloca 6 procente din PIB pentru Educatie si alte 0,8 procente pentru Cercetare. Sanatatea, Transporturile si Apararea sunt alte ministere privilegiate, care primesc procentaje ridicate.

Proiectul ar putea fi grevat, insa, de revendicarile salariale astronomice ale bugetarilor. Profesorii au obtinut 50% in plus, legea este la promulgare la Palatul Cotroceni, iar cadrele sanitare si functionarii publici cer si ei majorari similare. Toate aceste revendicari lipsesc din proiectarea bugetara pentru 2009.
Sectorul care va creste cel mai mult anul viitor, cu o pondere din PIB prevazuta la 11,6%, este cel al Constructiilor, potrivit proiectului de buget elaborat de actualul Executiv. Si pentru domeniul investitiilor in sectorul public au fost prevazute cheltuieli insemnate anul viitor, aproape 35 de miliarde lei (6% din PIB) fiind alocate numai serviciilor de protectie sociala.

in ceea ce priveste suma rezervata salariilor bugetarilor, aceasta va fi majorata cu doar 2 la suta. Ceea ce inseamna ca ponderea acestor cheltuieli va scadea de la 6,3%, cat este in prezent, la 5,9 la suta. Si aceasta intrucat majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice nu a fost luata in calcul. in aceste conditii salariul mediu va fi, in 2009, de 1.384 lei. Asta inseamna o crestere de 10%, insa si numarul salariatilor creste cu aproape 3 procente fata de acest an. in plus, angajatii la institutiile publice centrale si locale care nu se autofinanteaza nu vor primi tichete de masa.

Alte domenii pentru care au fost prevazute fonduri consistente sunt Educatia - cu 34,7 miliarde de lei, ceea ce prespune 6% din PIB, dar si Apararea cu 19 miliarde de lei. in ceea ce priveste Agricultura, valoarea subventiilor ajunge la 16,7 miliarde de euro, respectiv la 2,9 la suta din PIB.

Bugetul de stat pentru anul viitor a fost stabilit pe baza datelor furnizate de Ministerul Economiei, dar si a ultimului raport publicat de Comisia Nationala de Prognoza. Pana la 236 de miliarde de lei sunt prevazute pentru cheltuielile de anul viitor, ceea ce presupune 40% din PIB. Aceasta in conditiile in care Produsul Intern Brut ar putea ajunge la 578 de miliarde de lei, in crestere cu 6% fata de acest an.
Proiectul de buget pentru 2009, elaborat de actualul Executiv, urmeaza sa fie discutat in sedinta de guvern de astazi.

Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern se mai afla si un proiect de hotarare privind salarizarea directorilor de societati cu capital majoritar sau partial de stat. Acestia ar urma sa fie platiti in functie de realizari, fara sa mai poata sa-si stabileasca singuri salariile, ca pana acum.

Deciziile survin ca urmare a scandalului salariilor de zeci de mii de euro pe care directorii agentiilor si regiilor de stat si le-au atribuit. Masurile au fost aspru criticate de premier si de presedintele Traian Basescu. Seful statului punea aceste salarii pe seama "lacomiei" si a "nesimtirii" directorilor din respectivele institutii.

Articole din editia din data de 24 Octombrie 2008

 • Basescu: "Romania are nevoie de sprijinul NATO"

  Actualitate
 • Lucrari la montarea conductelor de gaze la Negru Voda

  Actualitate
 • Lacasul de cult din Cerchezu, imbraca vesminte noi

  Actualitate
 • Primarul din Albesti, Gheorghe Moldovan, sprijina parohia din Vartop

  Actualitate
 • Gradinita si cresa in Tuzla

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Daună totală în livezile din județul Constanța

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771