Sfanta Parascheva, ocrotitoarea sarmanilor

Octombrie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
An de an, manifestarile religioase prilejuite de Sarbatoarea Sfintei Parascheva de la Iasi, pe 14 octombrie, strang mii de credinciosi ortodocsi. Ei vin din toata tara si se aduna in fata Mitropoliei pentru a se inchina la racla. Anul acesta se implinesc 500 de ani de la trecerea sa la cele vesnice, iar Moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului au fost cinstite de credinciosi. Zeci de autocare si masini au plecat si in acest an din Dobrogea spre Iasi. Centrul de Pelerinaj Sfanta Parascheva al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in parteneriat cu Protopopiatele Iasi I si II, au oferit pelerinilor veniti la procesiuni, cazare gratis si o masa pe zi.
Cuvioasa si pururea pomenita Parascheva s-a nascut intr-un sat al Traciei, numit si din vechime si acum Epivata. Parintii fericitei erau de neam bun si mariti, inavutiti cu multe averi. Mai mult insa ii marea si ii imbogatea dreapta credinta in Dumnezeu si vrednicia de a se numi crestini. Sfanta a daruit hainele sale saracilor, apoi fara stirea parintilor a ajuns la Constantinopol.
Dupa ani si ani de minuni si jerfe aduse Domnului, Sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva au fost duse din Epivata in cetatea Tarnovei, capitala a crailor bulgari. Nenumarate sunt minunile si vindecarile de boli ce s-au facut cu credinciosii care au alergat cu rugaciuni si lacrimi la moastele Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva, de-a lungul celor peste trei sute cincizeci de ani de cand ocroteste Moldova si tara noastra. Cea mai mare minune a Sfintei Parascheva este insasi preamarirea trupului ei cu darul neputrezirii, al vindecarii de boli si al izbavirii de multe nevoi si primejdii. Din cauza aceasta a fost luata ca protectoare de toate tarile ortodoxe din Balcani. Ba si turcii se cucereau de minunile ce se faceau crestinilor, celor care ii cereau ajutorul cu credinta si evlavie.
O alta minune care a uimit Moldova si tara noastra a fost izbavirea fara nici o vatamare a moastelor Sfintei Parascheva din incendiul izbucnit in noaptea de 26 spre 27 decembrie 1888, in paraclisul manastiri Sfintii Trei Ierarhi, din Iasi. Caci, aprinzindu-se de la un sfesnic catafalcul Cuvioasei, s-a topit argintul care imbraca racla, dar lemnul si sfintele ei moaste, desi erau invaluite in jeratic, au ramas intregi si nevatamate spre intarirea credinciosilor si uimirea tuturor. Ca o marturie a acestei mari minuni, se pastreaza pana astazi racla dogorita de foc, in care se aflau moastele Sfintei Parascheva. indata dupa aceasta minune, moastele Cuvioasei au fost stramutate in noua Catedrala Mitropolitana din apropiere.
in timpul marii secete din vara anului 1947, cind mureau oamenii si animalele de foame, s-au scos moastele Sfintei Parascheva in procesiune prin satele Moldovei. Credinciosi le asteptau si le intampinau cu lacrimi de bucurie si cu faclii in maini. in urma veneau nori de ploaie bogata si adapau pamantul. Drept multumire credinciosi se rugau si inaltau cate o troita cu icoana Sfintei Parascheva.
in seara zilei de 14 octombrie, praznicul Cuvioasei se incheie cu o miscatoare procesiune in jurul Catedralei, avind in frunte pe Mitropolitul Moldovei, care, impreuna cu clericii si credinciosii, cu lumanari in maini poarta racla cu moastele sfintei, in sunetul clopotelor si al frumoaselor cantari bisericesti. Dupa aceea se asaza moastele in biserica la locul lor, se canta paraclisul Sfintei Parascheva, apoi fiecare se intoarce la ale sale cu bucuria marelui praznic in suflet si cu mangaierea Duhului Sfant in inima.

Album foto

 • Articole din editia din data de Octombrie 2008

 • Chitac si Stanculescu, condamnati la 15 ani de detentie

  Administratie locala
 • Guvernul nu a alocat fonuri pentru scoala din Baraganu

  Administratie locala
 • Proiecte blocate in lipsa finantarii, la Amzacea

  Administratie locala
 • Cursuri ECDL pentru functionarii si profesorii din Independenta

  Administratie locala
 • Ortodocsii din Mereni au celebrat hramul bisericii

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771