Administrație locală

Firmele incep sa fie refuzate la credit

Apetitul bancilor de a da bani imprumut firmelor a scazut considerabil, se plang oamenii de afaceri romani. Dificultatile intampinate de companii in relatia cu bancile sunt comune la nivelul UE.

Credite mai putine, cu garantii mai solide, aprobate cu greutate si la a caror acordare imaginea firmei solicitante conteaza mai putin decat in urma cu cateva saptamani, acestea sunt efectele recentei crize financiare asupra mediului de afaceri, dupa cum au fost zugravite de oamenii de afaceri romani care au participat la prima intrunire a Parlamentului European al intreprinderilor, desfasurata la Bruxelles la inceputul saptamanii.Dosarele de creditare zac in banci fara a fi aprobate, mai ales daca este vorba despre sume mari, caz in care aprobarile vin de la centralele bancare de la Bucuresti, spune Menuta Iovescu, director general al Camerei de Comert si Industrie Timisoara. Avem semnale ca sunt solicitari de credite destinate investitiilor pentru care decizia bancara intarzie sa vina. Daca firmele au garantii suficiente, bancile nu sunt la fel de deschise cum erau in urma cu cateva luni, chiar daca dosarul afacerii sau studiul de fezabilitate arata o capacitate reala de rambursare, spune aceasta. Creditele sunt necesare deoarece plata furnizorilor de materii prime se face imediat dupa primirea acestora, nu la vanzarea produselor finite. Ca urmare a aparut o crestere de la 30 la 60-90 de zile pana la efectuarea platilor catre furnizori, adauga aceasta. Procedura refuzului bancar e standard. ,,Firmelor li se spune ca dosarul creditului cerut este inca in analiza, precizeaza Menuta Iovescu. Criza a dat peste cap si criteriile de acordare a creditelor. Daca inainte in fata unui bancher era importanta si imaginea firmei care solicita creditul, acum aceasta conteaza mai putin, spune Cosmin Grapini, presedinte executiv al firmei Pasmatex. Mai mult, nici garantiile imobiliare nu mai conving foarte mult. ,,Cu aceeasi cladire pe care o aveai drept garantie inainte acum poti primi mai putin, caci nu mai este acea tendinta de crestere a valorii activelor imobiliare, spune acesta.
La acordarea unui credit, factorul subiectiv a devenit si mai important, adauga Cosmin Grapini. Ca multe alte firme, Pasmatex a primit a doua zi dupa declansarea crizei un e-mail de la bancher, in care era instiintata de cresterea dobanzilor ce le avea de platit. Firma a preferat sa-si injumatateasca valoarea liniei de credit aflate la dispozitia sa. Problemele nu sunt doar romanesti. Reuniti in aula Parlamentului European, reprezentantii Camerelor de Comert si Industrie din tarile UE, precum si ai unor firme europene mici si mijlocii au evocat cu totii o inrautatire a creditarii. Situatia este cunoscuta de Comisia Europeana si de oficialii Parlamentului European. ,,Testul real al crizei va fi asigurarea accesului la credite a intreprinderilor, spune Arlene McCarthy, presedintele Comisiei pentru Piata Interna a Parlamentului European. Guuml;nther Verheugen, vicepresedinte al Comisiei Europene, crede ca importanta este manevrarea crizei, caci multe comenzi au fost retrase, iar planurile de investitii au fost amanate.
Trebuie sa ne asiguram de functionarea creditului in economie, spune acesta. Verheugen crede ca pe termen mediu criza va avea si un efect pozitiv. Fripte in urma operatiunilor speculative, bancile isi vor folosi banii in viitor pentru creditarea intreprinderilor, utilizare mai sigura. Bancile trebuie sa se intoarca de la nucleele speculative la intreprinderi, a spus acesta oamenilor de afaceri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*