Consiliile locale, responsabile pentru chiriasii evacuati

Octombrie 2008, Bogdan Chirita

Administratie localaPotrivit unui raport al unei comisii parlamentare de ancheta, consiliile locale care nu au cerut bani de la Finante pentru construirea de locuinte sociale sunt responsabile de situatia chiriasilor evacuati din casele nationalizate. Potrivit raportului comisiei de ancheta pentru investigarea modului in care au fost cheltuite sumele din cota de 2% din privatizari pentru constructia de locuinte sociale, in conformitate cu Legea 10/2001, din 2001, nicio locuinta sociala nu a fost construita din cele peste 225 de milioane lei noi stransi, la care s-au adaugat sume suplimentare in 2007 si 2008.

Sumele nu au fost constituite intr-un fond special si nu au fost folosite pentru adevarata destinatie, respectiv constructia de locuinte sociale destinate constructiei de locuinte sociale pentru persoanele cu venituri reduse, invalizilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap care au fost evacuate din casele nationalizate retrocedate. Acest fapt se poate verifica si prin neincluderea fondului in legile bugetului intre 2001-2006. Din suma de 225 de milioane lei nu s-a construit absolut nicio locuinta, se arata in raportul comisiei de ancheta parlamentara, constituita la propunerea PC. De nefolosirea banilor publici sunt responsabile institutiile publice, respectiv Guvernele din 2001-2004, 2004-2008 si ministerele de resort.

Raspunderea revine si consiliilor locale care nu au solicitat sumele necesare si aplicarea legilor in vigoare. Majoritatea consiliilor locale din tara au dat dovada de indiferenta in abordarea acestei probleme, nesolicitand sumele necesare pentru constructia de locuinte sociale, se mai arata in raportul comisiei de ancheta. Raportul comisiei a fost votat de 107 deputati, in timp ce unul s-a impotrivit, iar 74 s-au abtinut. Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis miercurea trecuta Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.

Album foto

 • Articole din editia din data de Octombrie 2008

 • Chitac si Stanculescu, condamnati la 15 ani de detentie

  Administratie locala
 • Guvernul nu a alocat fonuri pentru scoala din Baraganu

  Administratie locala
 • Proiecte blocate in lipsa finantarii, la Amzacea

  Administratie locala
 • Cursuri ECDL pentru functionarii si profesorii din Independenta

  Administratie locala
 • Ortodocsii din Mereni au celebrat hramul bisericii

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771