Adio fast-food in scoli!

Septembrie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
incepand cu saptamana trecuta, elevii nu mai au voie sa bea la scoala decat apa plata sau minerala. La chioscurile alimentare din incinta unitatilor de invatamant nu vor mai gasi nici un fel de bautura racoritoare, si asta pentru ca aceste produse au fost interzise. Lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, elaborata de specialisti in nutritie, la cererea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a devenit litera de lege. Elevii trebuie sa-si ia adio de la prajituri, bomboane, acadele, hamburgeri, pizza, produse de patiserie, cartofi prajiti, mezeluri grase, alimente prajite sau preparate cu maioneza, chipsuri, biscuiti sarati, covrigei, sticksuri sarate, alune, seminte si snacksuri. Cine pofteste la aceste alimente interzise trebuie sa vina cu ele de acasa. Din cladirea scolii, nu se iese decat la terminarea orelor, asa ca elevii au doua variante: ori trec la dieta severa, ori vin cu ciorba la borcan. Potrivit listei, in incinta scolilor si a gradinitelor nu se vor mai putea vinde alimente cu continut mare de zahar (peste 15g/100g), grasimi (peste 20g/100g) si sare (peste 1,5g/100g). Vor fi interzise si alimentele care au peste 300 de kilocalorii pe unitatea de vanzare, precum si orice tip de bauturi racoritoare, cu exceptia apei potabile imbuteliate.
Toate societatile comerciale din unitatile de invatamant au obligatia sa respecte recomandarile Ministerului Sanatatii Publice cu privire la aceasta lista, care contine doar exemple de alimente nerecomandate. Scopul actului normativ este sa creeze un comportament alimentar sanatos. Conform MSP, pe parcursul programului scolar (4-6 ore pe zi), necesitatile copilului sunt de numai 300 de kilocalorii.

Tinand cont de faptul ca un elev roman petrece la scoala intre patru si sase ore zilnic, Ministerul Sanatatii a tinut sa completeze ordinul cu o precizare: copiii trebuie sa beneficieze, in timpul cursurilor, de o gustare care sa le asigure 10% din aportul caloric necesar pentru o zi. Asta obliga conducerea unitatilor de invatamant sa gaseasca metode alternative pentru hrana elevilor. Cum vechile cantine scolare, la moda prin anii lsquo;70, au ajuns sa fie numarate pe degete, una dintre solutii ar fi incheierea unor contracte cu firme specializate. La ora actuala, in tara nu exista o evidenta clara a numarului de scoli care au cantine sau bufete si nici nu se stie cate unitati de invatamant au contracte incheiate cu firme de catering. Inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica vor controla magazinele din incinta unitatilor scolare si daca vor gasi nereguli, vor aplica sanctiuni.
europenii
Copiii grasutii de azi sunt candidati seriosi la diabeticii, dislipidemicii sau hipertensivii de maine. in cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, se depisteaza copiii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata, de tipul fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important. Acestea se asociaza in adolescenta, de obicei, cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia, care conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau mai indepartat, la multe temute afectiuni.
Comisarul european pentru sanatate, Markos Kyprianou, a amintit intr-un comunicat de presa ca obezitatea este tot mai prezenta in Europa, mai ales la cei mici. Anual, peste 400.000 de minori se alatura grupului de copii supraponderali.

Album foto

 • Articole din editia din data de Septembrie 2008

 • Copiii din Albesti si Harsova, victime ale jocului politic

  Administratie locala
 • Ajutor guvernamental pentru locuitorii din Comana

  Administratie locala
 • Investitii in gradinitele de la Amzacea si General Scarisoreanu

  Administratie locala
 • Vin miliardele de la Uniunea Europeana. Cum procedam?

  Administratie locala
 • Scoala copiilor si scoala parintilor, in Independenta

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771