Scoli in ruina

29 August 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Cu putin timp de inainte de noul an scolar, medicii Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta au depistat, in urma unor analize atente, ca un numar important de unitati de invatamant, in special din mediul rural, nu au autorizatii sanitare de functionare. Astfel, in ceea ce priveste gradinitele, la nivelul judetului nostru, din totalul de 267 de unitati sint autorizate 132, din care 48 cu plan de conformare, iar neautorizate sunt 135, din care 28 au fost respinse la autorizare, 105 unitati nu au solicitat avizarea si alte doua au fost aminate. La tara, din totalul de 171 de gradinite cu orar normal, sunt autorizate 77 de unitati, din care 29 cu plan de conformare, iar 94 de unitati sint neautorizate. Potrivit directorului medical adjunct al ASPJ, dr. Mihaela Dinisov, din totalul unitatilor neautorizate, 75 au solicitat avizele, insa au fost respinse, 17 nu au solicitat avizele, iar alte doua au fost amanate. De mentionat ca in mediul rural nu exista gradinite cu orar prelungit. Nici in orase lucrurile nu stau prea bine in ceea ce priveste autorizatiile gradinitelor. Potrivit medicilor ASPJ, din totalul de 58 de gradinite cu orar normal sint autorizate 23, din care doua cu plan de conformare, iar neavizate sunt 35, din care noua au solicitat avize si au fost respinse si 26 nu au solicitat autorizarea. Din totalul celor 38 de gradinite cu orar prelungit, sunt autorizate 32 de unitati, din care 17 cu plan de conformare, iar neautorizate sint sase, din care doua au fost respinse si patru nu a solicitat autorizare.
in privinta scolilor, la nivelul judetului, din totalul de 228 de unitati au fost autorizate 149, din care 90 cu plan conformare, iar neautorizate sunt 79, din care 12 au fost respinse la avizare, 66 nu au solicitat autorizarea, iar una singura a fost amanata. in mediul urban, din totalul de 58 de scoli, au fost autorizate 55 de unitati, din care 41 cu plan de conformare, iar neautorizate trei, care nu au solicitat avizarea. in mediul rural, din totalul de 68 scoli cu claseleI-IV sunt autorizate 26 de unitati, din care 14 cu plan de conformare, iar neautorizate, 42, din care sase au solicitat avizare si au fost respinse si 36 nu au solicitat autorizarea. Din totalul de 102 scoli cu clasele I-VIII/I-X sunt autorizate 68 de unitati, din care 35 cu plan de conformare, iar neautorizate 34, din care sase au solicitat si au fost respinse, 27 nu au solicitat autorizare si una a fost amanata.
Nici liceele nu sunt autorizate in totalitate. Din totalul de 51 de licee au fost autorizate 42, din care 30 cu plan de conformare, iar neautorizate noua licee, din care un liceu a fost respins la autorizare, sapte nu au solicitat, iar unul singur a amanat autorizarea. in mediul urban, din totalul de 43 de licee, 36 sint autorizate, din care 26 cu plan de conformare, iar neautorizate sint sapte. in mediul rural, din opt licee, sase sunt autorizate, din care patru cu plan de conformare, iar neautorizate sint doua, care nici nu au solicitat avizarea.
in orasul Constanta, din totalul de 121 de unitati de invatamant, 90 siut autorizate, iar 31 sint neavizate. in privinta gradinitelor, medicii au constatat ca din totalul de 35 de unitati cu orar normal, doar 10 gradinite sunt autorizate, restul de 25 neavind avizul sanitar. Principalele motive ale neautorizarii sunt functionarea gradinitelor cu orar normal dupa-amiaza, fapt care nu este permis”, spune dr. Dinisov. La gradinitele cu orar prelungit lucrurile stau mult mai bine, astfel ca din totalul de 24 de unitati, 23 sint autorizate. Si scolile generale stau bine la capitolul avizari, astfel ca, din totalul de 34 de unitati, 33 sint avizate. La licee si grupuri scolare, din totalul de 25 de unitati, 21 sint autorizate. Potrivit conducerii ASPJ, in general, unitatile de invatamant nu sunt autorizate pentru ca locatiile nu sunt corespunzatoare. Mai exact, inca mai exista unitati care au pereti deteriorati, acoperisuri avariate, toalete necorespunzatoare. Totodata, medicii au spus ca exista si deficiente legate de iluminat, dar si de confort termic. Pe de alta parte, sunt si unitati care nu pot sa asigure surse proprii de apa potabila in curtea unitatilor de invatamint, in cazul celor din mediul rural. Un alt motiv pentru care unele unitati scolare nu au avizele este si nesolicitarea autorizatiilor sanitare sau vizelor anuale la termenele cerute”, a mai declarat dr. Dinisov.

Album foto

 • Articole din editia din data de 29 August 2008

 • Constanta va avea cel mai mare parc eolian terestru din Europa

  Administratie locala
 • O noua unitate de invatamant pentru prescolari, in Sinoe

  Administratie locala
 • Sarbatoare in comuna 23 august

  Administratie locala
 • Consilierii locali din Tuzla il vor demite pe viceprimar

  Administratie locala
 • Gradinita in Sacele

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Lucrările de extindere a școlii din Lespezi continuă

  Administratie locala
 • Proiecte de anvergură pentru dezvoltarea comunei Pantelimon

  Administratie locala
 • Saraiu, o comună europeană

  Administratie locala
 • Localitățile Dorobanțu și Nicolae Bălcescu vor avea piețe moderne

  Administratie locala
 • Marcela Rădulescu: „Vreau să construiesc pentru comuna mea, pentru oamenii și copiii din comunitatea Ion Corvin!!!”

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771