Zile si Nopti de Literatura

6 Iunie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Uniunea Scriitorilor din Romania organizeaza, in perioada 06 11 iunie, a saptea editie a Festivalului International Zile si Nopti de Literatura, care va avea loc la Neptun si Mangalia, cu concursul partenerilor traditionali ai USR: Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Afacerilor Externe Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Primaria Municipiului Mangalia si Institutul Cultural Roman.
Situand editia din acest an in contextul european al dialogului intercultural, evenimentul reuneste patruzeci de participanti din spatiul Uniunii Europene Austria, Belgia, Cehia, Elvetia, Estonia, Franta, Grecia, Irlanda, Macedonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria precum si din Croatia, Israel, Japonia, Republica Moldova, Rusia, Statele Unite, Turcia si Ucraina. Participantii romani intr-un numar aproximativ egal cu cel al participantilor straini acopera intreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducatori, editori, critici si redactori de presa literara.
Treizeci si opt de poeti vor citi din creatiile lor in cele trei sesiuni de lecturi poetice, in vreme ce alti douazeci si patru de scriitori vor prezenta comunicari in cadrul Colocviului, toate interventiile fiind cuprinse in programul Festivalului.
Tema colocviului Viitorul literaturii, literatura viitorului invita in cele trei zile de desfasurare la o dezbatere privind directiile de evolutie a literaturii ridicand cateva dintre intrebarile ce anima lumea scriitoriceasca Care va fi literatura viitorului? Este literatura o necesitate, in masura in care are un mesaj netransmis pe nici o alta cale? Poate fi inlocuita de numeroasele forme de divertisment? Poate fi cartea inlocuita de spatiul virtual? Ce rol joaca aici cererea si oferta publicul si piata? in ce masura divertismentul cistiga teren in fata literaturii de calitate, schimbind astfel si formele literare ale viitorului?
Ziua a doua a Festivalului este dedicata Ceremoniei de decernare a premiilor: Marele Premiu OVIDIUS, unei personalitati literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii si Cultelor (in valoare de 10.000 Euro); Premiul Festivalului, pentru un tanar scriitor, acordat de Primaria Municipiului Mangalia (in valoare de 5.000 Euro).
Uniunea Scriitorilor a colaborat, printr-un parteneriat complex, cu Editura RAO Publishing Company si Editura Curtea Veche, precum si cu Institutul Cultural Polonez, aceste institutii numarandu-se, la editia a VII-a, printre co-organizatorii Festivalului.
Festivalul se bucura de parteneriatul media cu Societatea Romana de Radiodifuziune, TVR Cultural si Romania Literara institutii media care au manifestat un interes deosebit pentru acest eveniment inca de la prima sa editie , si TV Etalon. Alaturi de Uniunea Scriitorilor in proiecte culturale de anvergura se regaseste Coca-Cola Hellenic, partener fidel in organizarea acestui Festival literar.

Album foto

 • Articole din editia din data de 6 Iunie 2008

 • Mihai Soare incurajeaza activitatile sportive

  Administratie locala
 • Lucian Blaj: "Continuam proiectele incepute!"

  Administratie locala
 • Gabriel Tatulescu, primarul localitatii Saligny

  Administratie locala
 • Dezvoltare turistica in Rasova

  Administratie locala
 • Primari castigatori din primul tur de scrutin

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Lucrările de extindere a școlii din Lespezi continuă

  Administratie locala
 • Proiecte de anvergură pentru dezvoltarea comunei Pantelimon

  Administratie locala
 • Saraiu, o comună europeană

  Administratie locala
 • Localitățile Dorobanțu și Nicolae Bălcescu vor avea piețe moderne

  Administratie locala
 • Marcela Rădulescu: „Vreau să construiesc pentru comuna mea, pentru oamenii și copiii din comunitatea Ion Corvin!!!”

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771