Centrul pentru batrinii cu dizabilitati de la Poarta Alba, ianugurat de prinsul Dimitrie Sturdza

15 Decembrie 2006, Bogdan Chirita

Social

Vechiul camin situat in imediata apropiere a Penitenciarului din Poarta Alba, dat in folosinta inca din anii 50, insa lasat de izbeliste de autoritatile vremii. Cele citeva zeci de persoane virstnice locuiau in incaperi inghesuite, situate intr-o cladire cu un aer deplorabil si lipsita de orice urma care ar fi putut sa le faca trecerea timpului cit mai placuta. La capatul a trei ani de munca si investitii de peste un milion de euro, cladirea pare acum de nerecunoscut. Cladirea moderna a Centrului de ingrijire si Asistenta are dormitoare, sali de mese, spalatorie, bucatarie si centrala pe gaze, batrinii care isi duc viata aici avind acum conditii de viata la cele mai inalte standarde. Acest centru rezidential modernizat de Fundatia FAPAR din Elvetia, reprezentata de printul Dimitrie Sturdza, descendentul unei familii care a dat doi dintre domnitorii Moldovei, a primit sprijinul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si al autoritatilor constantene.
Centrul este compus din doua pavilioane si asigura servicii rezidentiale pentru 95 de batrini cu dizabilitati. Constructia efectiva a cladirii a fost finantata de fundatia elvetiana, costurile de aproape 900.000 de euro pentru angajarea personalului specializat, modernizarea bucatariei si inlocuirea centralei termice de combustibil lichid cu una pe gaze fiind suportate de Consiliul Judetean (CJ) Constanta. in cadrul festivitatii de inaugurare a centrului, desfasurata ieri, la Poarta Alba, la care au participat reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si cei ai Primariei, presedintele CJ Constanta, "Comunitatea locala a facut eforturi deosebite pentru a fi in pas cu intrarea in Uniunea Europeana, insa pot spune ca acest centru este deja in spatiul comunitar", a declarat si primarul din Poarta Alba, Niculae Sint-Ion.

Printul Sturdza, cetatean de onoare la Poarta Alba

Printul Dimitrie Sturdza a declarat ca fundatia pe care o reprezinta finanteaza renovarea mai multor case de batrini din intreaga tara, insa cea de la Poarta Alba este cea mai importanta. "Aceasta localitate este un simbol al lagarelor de exterminare a clasei intelectuale si politice romanesti interbelice, in care am reusit sa aducem un strop de bucurie celor in virsta. Totusi, dincolo de imaginea deficitara a Romaniei pe plan international, promovata in mare parte de strainii aflati in goana dupa senzational, uitind de adevaratele probleme ale batrinilor, am demonstrat ca se poate face ceva durabil", a declarat Dimitrie Sturdza. Vizibil emotionat de momentul festiv si de felul in care a gasit centrul, printul Sturdza a fost impresionat in momentul in care primarul Sint Ion i-a acordat titlul de cetatean de onoare al localitatii Poarta Alba. "Accept cu mindrie aceasta diploma si cred ca acesta este inceputul unui efort care nu se va opri aici. Am gasit un partener extrem de serios in autoritatile publice constantene, ne-am inteles foarte bine in aceasta actiune si cred ca vom mai face multe lucruri bune pentru batrinii dobrogeni", a mai afirmat printul Dimitrie Sturdza.

Noi investitii la Poarta Alba

Dupa ce a reabilitat si consolidate drumurile din comuna prin program SAPARD in 2004, si dupa ce a consolidate Scoala Generala Nr. 1 prin program Phare, aceasta din urma fiind adusa la standarde europene, primarul Nicolae Sint-Ioan nu se orpeste aici si a mai accesat un program de reabilitare si extindere canal colector, poduri si podete care se antinde pe o suprafata de 4 km, si este estimate la o valoare de 470 miliarde, bani ce vor veni de la guvernul Romaniei. Acest proiect este in faza de studiu de fezabilitate”, urmand a fii demarat in Martie 2007 si se va finaliza in Septembrie 2008. De mentionat este faptul ca banii sunt nerambursabili ceea ce ajuta foarte mult comuna nostra”, a declarat primarul Nicolae Sint-Ioan.


Album foto

 • Articole din editia din data de 15 Decembrie 2006

 • A mai trecut un an...

  Social
 • Politia comunitara Medgidia la raport!

  Social
 • Persoanele de etnie roma, mai informate !

  Social
 • Oraselul de vis

  Social
 • Inca 10 blocuri de locuinte din Medgidia se pregatesc pentru reabilitare termica

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Hora Unirii – reiterată în municipiul Medgidia

  Social
 • Ziua Unirii Principatelor, sărbătorită la Cumpăna

  Social
 • O nouă sesiune a bursei locurilor de muncă la Satu Nou

  Social
 • Ziua Armatei Române sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Flori pentru ostași! Ziua Armatei Române, sărbătorită ca în fiecare an, la Cumpăna

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771