Administrație locală

Analfabetii, predispusi infractiunilor

Seful Serviciului de Asistenta Psihosociala din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Mihaela Puscas, a declarat in cadrul dezbaterii Parteneriatul comunitar – sansa reintegrarii sociale a minorilor care au comis infractiuni”, ca o mare parte dintre copiii aflati in detentie in centrele de reeducare dar si in penitenciarele pentru minori sant analfabeti sau au doar studii primare. Puscas a precizat ca, dintre cei 508 minori aflati in centre de reeducare si penitenciare, 50% provin din familii dezorganizate, 126 sint analfabeti, 140 au studii primare, 226 gimnaziale si liceale, cinci dintre ei au absolvit o scoala profesionala iar unul o scoala postliceala. Un procent de 20% dintre minorii din aceste centre nu se afla la prima incalcare a legii iar la data arestarii, 461 nu aveau nicio ocupatie si doar 47 erau elevi. Generatia de minori de acum nu seamana cu cea din anii anteriori. Cei de acum comit infractiuni de la varste mult mai mici decit cei din alti ani, cu o agresivitate mult mai mare”, a adaugat Mihaela Puscas. in opinia acesteia, pedeapsa penala trebuie insotita de masuri recuperative.
Prezent la dezbatere, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Gheorghe Spaiuc a spus ca statul ar trebui sa-i scuteasca de taxe pe angajatorii care accepta persoane care s-au aflat in detentie si a luat in discutie necesitatea unei noi legi a centrelor de reeducare si penitenciarelor intrucit cea actuala dateaza din 1972 si prevede sanctiuni severe pentru minori.
in custodia ANP se afla 488 de baieti si 20 de fete, 200 dintre ei fiind in centre de reeducare, 141 in penitenciare pentru minori si tineri, 167 in penitenciare pentru adulti (majoritatea in tranzit). 247 minori au fost condamnati pentru furt, 146 pentru tilharie, 35 pentru viol si 31, pentru omor.
in primul semestru al anului scolar 2007-2008, 163 de minori aflati in detentie au fost cuprinsi in invatamintul primar, 276 in invatamintul gimnazial, 127 in cel vocational. Primul semestru a fost absolvit de 152 la invatamintul primar, 194 la invatamintul gimnazial si 75 la cel vocational. in semestrul a doilea al anului scolar 2007-2008 numarul lor a crescut, astfel incit 171 de minori aflati in detentie frecventau cursuri in invatamintul primar, 218 in cel gimnazial si 187 in invatamintul vocational.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*