PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU A INSPECTAT LUCRARILE DE TESTARE DE LA REACTORUL 2

15 Decembrie 2006, Bogdan Chirita

Actualitate

Presedintele Romaniei Traian Besescu, a vizitat in data de 12 decembrie 2006 Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda, pentru a vedea chiar cu ochii domniei sale cum decurg testele de la reactorul 2. Conducerea S.N. Nuclearelectrica afirma faptul ca testul de functionare a circuitului primar la Unitatea 2 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda a inceput duminica, si este programat pe o perioda de 16 zile, omplicand astfel utilizarea unui numar de 80 de sisteme tehnologice, avand ca atributii atingerea unui regim de presiune si temperatura apropiat de functionarea nominala. La inceputul anului viitor este programata incarcarea manuala cu combustibil a reactorului nuclear. S.N. Nuclearelectrica va asigura aproape 18% din necesarul anual de energie electrica a tarii, cu costuri reduse si impact minim asupra mediului ambiant odata cu intrarea in functiune a Unitatii 2 de la CNR Cernavoda. Asadar, presedintele Romaniei a venit insotit de Darius Mesca, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Teodor Chirica, director general al Societatii Nationale Nuclearelectrica S.A. si alti reprezntanti din domeniul energetic. Cat timp Traian Basescu a fost la centrala, aici nimeni nu putea intra sau iesi fara a se legitima sau fara a fi controlat. Zona centralei nucleare a fost pazita de forte de ordine de la politie cat si de la jandarmerie. Pe intreaga durata a vizitei, seful statului a cerunt informatii privind tehnologia utilizata pentru producerea energiei, informatii care nu au intarziat sa apara din partea specialistilor in domeniul energiei electrice si termice.

Primarul Gheorghe Hansa nu este de aceea parere cu presedintele Romaniei

Invitat sa ia parte la vizita presedintelui, primarul orasului Cernavoda, Gheorghe Hansa, a spus ca a purtat o scurta discutie cu seful statului pe tema deseurilor produse de Reactoarele Centralei Nucleare, dar si pe cea a acordarii de compensatii financiare de catre CNE orasului Cernavoda. Hansa a afirmat ca presedintele tarii a recunoscut ca orasul Cernavoda trebuie sa primeasca compensatii, dar i-a cerut sa nu faca galagie pe aceasta tema. Populatia din Cernavoda accepta un obiectiv ca CNE, dar trebuie sa existe si anumite conditii. Vom manifesta vigilenta mai mare in privinta gospodaririi deseurilor radioactive. Compensatiile pentru preluarea terenurilor de catre CNE trebuie sa continue atit pentru Cernavoda, cit si pentru localitatile din jur, a afirmat Hansa.

Centrala performanta si sigura?

In ceea ce priveste reactoarele III si IV, in acelasi timp, acestea trebuie sa indeplineasca si acele criterii fara de care o centrala nucleara nu poate functiona: Adica sa fie acceptata de populatie. Intr-o lume democratica, acceptarea de catre populatie a unui asemenea obiectiv este vitala, mai ales ca ea nu genereaza doar energie electrica, ci si reziduuri de la reactoarele nucleare. Am asistat la o prezentare a nivelului de securitate a reactorului I si modul in care se asigura securitatea reactorului II si va pot spune ca plec impacat din acest punct de vedere. Cetatenii din zona si din Romania pot sa fie linistiti - avem o centrala nucleara performanta si sigura". De asemenea presedintele a fost placut surprins de relatia buna dintre populatia din Cernavoda si conducerea Centralei si a apreciat faptul ca locuitorii orasului au acceptat si sustinut proiectul nuclear romanesc. El a pus accentul pe continuarea dezbaterii publice pe tema securitatii centralei si a depozitului de deseuri usor si mediu radioactive ce se va amplasa in zona. In final, a multumit tuturor celor implicati in proiectul nuclear romanesc, de la profesori universitari, ingineri si tehnicieni, pana la muncitori.


Album foto

 • Articole din editia din data de 15 Decembrie 2006

 • A mai trecut un an...

  Actualitate
 • Politia comunitara Medgidia la raport!

  Actualitate
 • Persoanele de etnie roma, mai informate !

  Actualitate
 • Oraselul de vis

  Actualitate
 • Inca 10 blocuri de locuinte din Medgidia se pregatesc pentru reabilitare termica

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771