Administrație locală

Legea votului uninominal a trecut de Parlament

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege cu 231 de voturi pentru”, 11 impotrivardquo; si 16 abtineri. Urmatorul pas este ca proiectul de lege sa ajunga pe masa sefului statului, care are la dispozitie 30 de zile pentru a promulga legea sau pentru a o trimite la reexaminat. Traian Basescu a anuntat ca nu va ataca la Curtea Constitutionala articolul privind alegerea uninominala a presedintilor de Consilii Judetene. Daca si acest pas este trecut fara probleme, avem vot uninominal care ar putea fi aplicat chiar la alegerile locale. Votul uninominal este un tip de scrutin in care candidatii sunt alesi individual si nu pe niste liste intocmite de partidele din care fac parte. El este practicat in prezent in SUA si in Marea Britanie. Votul uninominal este intalnit si sub formula Castigatorul ia totul”. Avantajul acestui tip de vot este ca permite aparitia unor guverne stabile, ca urmare a majoritatii castigate prin vot.
Dezavantajul vine din faptul ca electoratul care a votat pentru un candidat invins in alegeri nu va fi reprezentat. Legea a fost adoptata la mai bine de un an de la momentul in care presedintele Traian Basescu anunta ca va declansa un referendum pe aceasta tema. O noutate a proiectului adoptat marti, 4 martie, este aceea ca presedintii consiliilor judetene vor fi alesi la fel ca si parlamentarii. Pentru partide, pragul electoral este de 5%, iar pentru aliantele politice variaza intre 8 si 10 procente, in functie de numarul formatiunilor componente ale aliantelor. De asemenea, deputatii au mentinut pragul electoral de 10% pentru minoritatile nationale. Acestea cerusera injumatatirea respectivului prag, pe motiv ca cele 10 procente le-ar fi aproape imposibil de atins.
in cazul partidelor care obtin la alegeri sub 5 procente, respectivele formatiuni vor putea intra totusi in Parlament prin redistribuire. Legea stabileste si modalitati de repartizare a mandatelor care nu au fost ocupate. Candidatii vor fi alesi in asa-numitele colegii uninominale. Un deputat va reprezenta 70.000 de locuitori, iar un senator, 160.000. Partidele sau aliantele vor putea inscrie un singur candidat intr-un colegiu uninominal. O alta noutate este aceea ca toti candidatii trebuie sa depuna inainte de alegeri o garantie, echivalenta cu cinci salarii minime brute pe economie. Banii ii vor putea primi inapoi, daca trec de pragul de 2%. Textul legii nu face referiri la listele electorale suplimentare, alegerea senatorilor si deputatilor facandu-se prin vot uninominal, intr-un singur tur de scrutin. Este o varianta contrara celei sustinute de Traian Basescu. Seful statului ar fi dorit sistemul votului uninominal majoritar in doua tururi. Sedinta Camerei Deputatilor consacrata introducerii votului uninominal a inceput cu zece minute intarziere, dar s-a prelungit cu cinci ceasuri fata de ora stabilita pentru votul final. intre dispute tehnice pe amendamentele legii si acuze reciproce asupra intereselor pe care le-ar avea partidele pentru votul uninominal, deputatii s-au contrazis pana la votul final. Singurul partid care nu a sustinut adoptarea legii uninominalului a fost PRM.
Data alegerilor locale, incerta
Conducerea PNL a hotarat, in sedinta de luni, 3 martie, ca primul tur al alegerilor locale sa fie organizat in data de 25 mai. Liberalii au convenit asupra acestei date, decizia finala urmand sa fie anuntata de Guvern. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, ca alegerile locale vor fi organizate, cel mai probabil, la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie, data exacta urmand sa fie stabilita in sedinta Guvernului din aceasta saptamana. PDL a propus ca alegerile locale sa fie organizate pe data de 25 mai si respectiv 8 iunie, propunere agreata de principiu si de celelalte partide. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni, 3 martie, la finalul Biroului Permanent National, ca potrivit juristilor social-democrati, organizarea alegerilor locale in alta perioada decat 8-15 iunie nu se poate face in lipsa unei legi organice adoptate de Parlament. Liderii PSD au cerut presedintelui Basescu sa-si precizeze public pozitia fata de devansarea alegerilor legislative si despre problema anticipatelor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*