Curatenie de primavara la Topalu

7 Martie 2008, Bogdan Chirita

Administratie locala
Curatenie de primavara la Topalu
Autoritatile locale din Topalu au demarat campania de igienizare a comunei si a satului Capidava. Primarul din Topalu, Gheorghe Murat, sustine ca in paralel se desfasoara programul de introducere a retelei de iluminat public pe strazile unde nu existau lampi. Amplasam aproximativ 50 de lampi pe strazile Randunelelor, Morii, Dunarii, Trandafirului, Dealului, Harsovei si intersectiei Bujorului cu Nufarului. in acest fel, finalizam iluminatul public din Topalu si satul Capidava”, a explicat seful administratiei publice locale, adaugand ca lucrarea se realizeaza in regie proprie. in plin proces de desfasurare se afla si peitruirea unor strazi. in prima etapa este vorba de 4 kilometri. Dupa finalizarea acestei etape, utilajele vor parcurge un alt segment de drumuri”, a spus primarul Murat, precizand ca lucrarea se realizeaza atat cu fondurile proprii, cat si cu bani oferiti de Consiliul Judetean Constanta.
Turism la Capidava
Primaria si Consiliul Local Topalu vor amenja un parc pe aproximativ doi kilometri pe malul Dunarii, pe un teren apartinand domeniului public. in derulare se afla si proiectul privind reabilitarea cetatii Capidava si amenjarea unui muzeu de arheologie. Mai mult, dorim sa infiintam doua porturi turistice la Capidava si Topalu si sa introducem in acest fel localitatea intr-un circuit turistic”, a mai declarat primarul din Topalu.
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, in colaborare cu Primaria comunei Topalu, a demarat, la inceputul acestui an, un proiect care are in vedere introducerea cetatilor Capidava si Ulmetum intr-un circuit turistic dobrogean, dorindu-se, de asemenea, infiintarea unor muzee care sa reuneasca piese arheologice descoperite in cadrul campaniilor sistematice de cercetare realizate de-a lungul timpului. Potrivit directorului Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie, dr. Constantin Chera, pentru ca cele doua cetati din judetul Constanta sa fie introduse in acest circuit turistic, este nevoie de aprox. 200.000 de euro, suma care va fi destinata construirii unui muzeu la standarde europene si amenajarii cetatii in asa fel incat sa poata fi vizitata. Fondurile necesare vor fi obtinute prin intermediul unui proiect de infrastructura si dezvoltare durabila cu efecte de dezvoltare sociala, ceea ce presupune nu doar infiintarea muzeelor, ci si asigurarea unor locuri de munca si trafic turistic. Directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie, dr. Constantin Chera, a precizat ca turistii vor vizita cele doua cetati pe circuitul Ulmetum - Capidava - Cernavoda - Constanta.
Aflata pe malul drept al Dunarii, la jumatatea distantei dintre Hirsova si Cernavoda, cetatea Capidava a ocupat un loc important in sistemul defensiv roman, facind parte din seria de castre si fortificatii ridicate in timpul imparatului Traian, la inceputul secolului al II-lea, in cadrul masurilor de organizare a limes-ului dunarean. Potrivit cercetatorilor, se pare ca aceasta cetate a fost construita de un detasament din Legiunea XI Claudia, adusa de Traian la Durostorum, dupa cucerirea Daciei.
Cetatea din marginea de sud-est a comunei Pantelimon a fost identificata ca fiind Ulmetum inca de la sfirsitul secolului al XIX-lea, acest lucru datorindu-se unei inscriptii (datata anul 140 d. Hr.) descoperita in ruinele cetatii, care pastreaza numele asezarii si al locuitorilor sai: cives Romani et Bessi consistentes vico Ulmeto. Primele sapaturi sistematice la Ulmetum au fost realizate in anul 1912, de catre arheologul Vasile Parvan, care, pe parcursul citorva campanii, a obtinut rezultate remarcabile, concretizate intr-un volum intitulat Cetatea Ulmetumrdquo;. Dupa o pauza care a durat citeva decenii, sapaturile de la Ulmetum au fost reluate, in anul 2004, de un colectiv al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie

Album foto

 • Articole din editia din data de 7 Martie 2008

 • Legea votului uninominal a trecut de Parlament

  Administratie locala
 • Sefii consiliilor judetene, alesi prin vot uninominal

  Administratie locala
 • Scoala de Arte si Meserii Crucea obtine succese sportive

  Administratie locala
 • Fuego a concertat la Crucea

  Administratie locala
 • Traditii si obiceiuri de primavara, la Castelu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Lucrările de extindere a școlii din Lespezi continuă

  Administratie locala
 • Proiecte de anvergură pentru dezvoltarea comunei Pantelimon

  Administratie locala
 • Saraiu, o comună europeană

  Administratie locala
 • Localitățile Dorobanțu și Nicolae Bălcescu vor avea piețe moderne

  Administratie locala
 • Marcela Rădulescu: „Vreau să construiesc pentru comuna mea, pentru oamenii și copiii din comunitatea Ion Corvin!!!”

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771