Actualitate

Front comun pnetru salvarea speciilor protejate

Workshop-ul Grupului International de Lucru Pentru Protectia Gastei cu gatul rosu s-a desfasurat la Constanta, in perioada 26-28 februarie. Workshop-ul a fost organizat in cadrul Proiectului LIFE imbunatatirea conditiilor de iernat pentru gasca cu gatul rosu la Techirghiol”, derulat de catre Directia Apelor Dobrogea Litoral, Societatea Ornitologica Romana si Primaria Techirghiol. Scopul actiunii a vizat revizuirea si definitivarea Planului International de Actiune pentru gasca cu gat rosu.
intalnirea a fost facilitata de Societatea Ornitologica Romana, Wildfowl and Wetlands Trust si Euro Asian Waterbirds Agreement. Au participat invitati din Rusia, Kazahstan, Azerbaijan, Ucraina, Bulgaria, Marea Britanie, Olanda si Romania, reprezentand urmatoarele organizatii: Azerbaijan Ornitological Society, Ukrainian Society for Bird Protection, Red-breasted Goose International Working Group, Bulgarian Society for Bird Protection, Wildfowl and Wetlands Trust, The Royal Society for Protection of Birds, Wetalnds International si Lesser – white Fronted Goose International Working Group.
Gasca cu gat rosu, Branta ruficollis, este o specie amenintata la nivel international, foarte dependenta de zonele umede si agricole. in ultimi 50 de ani, aceasta specie si-a schimbat total locatia pentru iernat, din stepa Azerbaijanului in zona de coasta a Marii Negre. Cauzele ce au stat la baza acestor schimbari sunt inca necunoscute. in timpul iernii, intreaga populatie, 80-90%, se concentreaza la aproximativ 5 situri, ce reprezinta o arie de aproximativ 20000 km patrati. in urma ultimelor monitorizari din iarna 2006 2007 populatia a fost estimata la aproximativ 37 000 indivizi. Desi in perioada 1990 2000 populatia parea sa se fi stabilizat, dupa anul 2000 a fost inregistrata o scadere semnificativa a numarului de indivizi. in anul 2007, in cadrul Listei Rosii a IUCN, B. ruficollis a fost declarata periclitata. in perioada 1994 1995, Wildfowl and Wetland Trust (www.wwt.org.uk) din partea Bird Life International (www.birdlife.org) a intocmit primul Plan International de Actiune pentru gasca cu gat rosu. Planul a fost aprobat de Comitetul Ornis, Conventia de la Berna si Conventia de la Bonn. in anul 1996 Planul International de Actiune a fost publicat de catre Consiliul Europei. Din anul 1996 cand a fost publicat pentru prima data, desi in cadrul Planului International de Actiune se atragea atentia ca acesta trebuie revizuit cel putin o data la 5 ani, acest lucru nu s-a intamplat. in prezent Planul International de Actiune pentru gasca cu gat rosu, tinand cont de schimbarile aparute la nivel international (noi state au fost acceptate in UE; dezvoltarea tarilor ca: Rusia si Kazakhstan), impun revizuirea acestuia.
in vederea implementarii Planului International de Actiune pentru gasca cu gat rosu, a fost constituit un Grup de Lucru pentru B. ruficollis, grup format din experti din tarile vizitate de aceasta specie: Rusia, Kazakhstan, Azerbaijan, Ucraina, Romania si Bulgaria. in anul 2005, cu fonduri din cadrul proiectului Life: imbunatatirea conditiilor de iernare pentru B. ruficollis la Techirghiol, a fost organizat un atelier international in Tulcea, la care au participat membrii Grupului de Lucru. in anul 2007 s-a evidentiat faptul ca e necesara o noua intalnire cu toti membrii grupului in vederea stabilirii noilor pasi si strategii precum si pentru elaborarea unor Planuri Nationale de Lucru actualizate cu noile informatii in vederea unei conservari eficiente a speciei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*