Viceprimarul din Cuza Voda, pe mana Justitiei

14 Decembrie 2007, Bogdan Chirita

Administratie locala

Secundul din administratia publica a localitatii Cuza Voda, Vasile Banu Cojocaru, este pe cale sa isi piarda functia. Curtea de Apel Constanta l-a gasit vinovat de evaziune fiscala pe Cojocaru, in dosarul numarul 3419/118/2007 iar sentinta este definitiva si irevocabila. Magistratii Curtii de Apel au emis hotararea pe 28 noimebrie. in 2000, in calitate de administrator al PF Linda Medgidia, Banu Cojocaru si-a completat obiectul de activitate cu mentiunea colectarea si comercializarea materialelor refolosibile feroase si neferoase. Si-a deschis trei puncte de lucru in Medgidia, Cuza Voda si Tortoman si a inceput lungul sir al evaziunii. Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor au descoperit ca in perioada 2000 - 2003, in mod repetat, Cojocaru nu a inregistrat veniturile obtinute conform facturilor fiscale, diminuand veniturile si neinregistrand taxa pe valoare adaugata. Administratorul PF Linda a micsorat si veniturile nete ca urmare a unor operatiuni fictive, prin neinregistrarea pe cheltuieli a facturilor cu fier vechi de la furnizori neidentificati, in valoare de peste 13 miliarde de lei, si a TVA-ului dedus eronat din facturi false, in suma de peste trei miliarde de lei.
Procedand in acest fel, Cojocaru s-a sustras de la plata unui impozit pe venit de peste un miliard de lei, calculat prin estimare si aplicat la suma totala a veniturilor de mai mult de 13 miliarde de lei. La aceste obligatii fiscale, organele de control au calculat majorari, dobanzi si penalizari de intarziere si au stabilit un prejudiciu total de 7.639.855.730 de lei, potrivit actelor incheiate de la dosarul cauzei.
Pe 16 iulie 2003 a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Medgidia pentru efectuarea cercetarilor penale fata de Banu Cojocaru, sub aspectul comiterii infractiuni de evaziune fiscala.
La momentul respectiv, pentru clarificarea modului de comitere a activitatii infractionale s-au solicitat date de la Directiile Generale ale Finantelor Publice din tara, cu privire la firmele furnizoare de deseuri metalice catre Linda Medgidia. Paradoxal, s-a descoperit ca peste 20 de firme furnizoare de deseuri catre Linda au fost fie fictive, fie false sau inexistente. in timpul procesului, Cojocaru a recunoscut comiterea activitatilor infractionale, invocand necunoasterea legii.
Banii Natiunilor Unite risipiti
Viceprimarul Banu Cojocaru, s-a abatut grav de la prevederile legale si in privinta administrarii unor utilaje agricole achizitionate din fonduri derulate prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Romania. Proiectul a fost depus de Primaria Cuza Voda si prevedea achizitionarea de masini agricole pentru comunitatea locala de rromi. De cei 277.250 lei investiti in masini s-a ales praful pentru ca viceprimarul le-a foslosit abuziv timp de mai bine de doi ani. in aclitate de coordonator al programului derulat de Secretariatul Guvernului, Banu trebuia sa infiinteze Asociatia Agricola a Romilor din Cuza Voda, iar utilajele puteau fi folosite doar in cadrul organizatiei. in timp ce romii au muncit in continuare in conditii precare, secundul a reusit sa puna masinile pe butuci. intr-o nota de control elabotara de Prefectura Constanta, in urma cu doi ani, se stipuleaza ca achizitia publica a utilajelor nu a respectat integral procedura prealabila si ulterioara unei licitatii publice.

Album foto

 • Articole din editia din data de 14 Decembrie 2007

 • Viceprimarul din Cuza Voda, pe mana Justitiei

  Administratie locala
 • Gradinita noua, la Ozmancea

  Administratie locala
 • Serviciu de evidenta populatiei, la Castelu

  Administratie locala
 • Inaugurarea iluminatului stradal, in Baraganu

  Administratie locala
 • Inceput de mandat

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședința ordinară a lunii octombrie, desfășurată în municipiul Medgidia

  Administratie locala
 • Amenajare stadion și bază sportivă în Tuzla

  Administratie locala
 • Strada Școlii și strada Bisericii din localitatea Răzoarele vor fi asfalate

  Administratie locala
 • Toamnă bogată în lucrări la Cobadin

  Administratie locala
 • Construire pasarelă pietonală în Peștera

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771