Bani pentru modernizarea gradinitelor

7 Decembrie 2007, Bogdan Chirita

Actualitate
Bani pentru modernizarea gradinitelor
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) va finanta cu 66,8 milioane de euro proiectul Reforma educatiei timpurii in Romaniardquo;.
Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii noiembrie, Hotararea privind semnarea Acordului - cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru finantarea proiectului Reforma educatiei timpurii in Romaniardquo;.
Proiectul are in vedere imbunatatirea managementului gradinitelor, prin optimizarea planificarii in cadrul unitatilor de invatamant prescolar prin implicarea si participarea activa a parintilor, precum si prin dezvoltarea profesionala a managerilor din gradinite (aproximativ 2.500 manageri formati), care beneficiaza de oportunitati de dezvoltare profesionala pe o perioada de maxim 4 ani.
In cadrul proiectului se vor urmari: imbunatatirea competentelor si abilitatilor educatorilor din sistem, ca urmare a oportunitatilor de dezvoltare profesionala oferite pe o perioada de maximum 4 ani (cca. 35.000 profesori), reabilitarea/consolidarea a 340 de gradinite si constructia a 410 gradinite noi.
Vor fi infiintate servicii imbunatatite pentru copiii cu nevoi speciale, vor fi create 318 Centre de Resurse ce ofera servicii integrate si alternative stabilite la nivel national.
Costul total net estimat al Proiectului, prevazut a se implementa pe perioada 2007-2011, se cifreaza la 88,3 milioane euro si este finantat de BDCE cu 66,8 milioane euro si de Guvernul Romniei cu 21,5 milioane euro.
(Sursa: Guvernul Romaniei)

Posibilitati de finantare pentru energia eoliana
Pe fondul accentuarii schimbarilor climatice la nivel global, Uniunea Europeana si-a propus un plan ambitios de reducere a consumului de energie realizata din surse conventionale (carbuni, petrol, gaze etc.) si de crestere a productiei de energie din surse regenerabile: eoliana, solara, geotermala etc. in acest context, Romania si-a propus, prin HG nr. 958/2005, ca in anul 2012 circa 33% din energia electrica consumata sa provina din surse regenerabile.
Un sprijin consistent pentru producatorii de energie din surse regenerabile, deci si de energie eoliana, va veni in perioada 2007- 2013 prin fondurile structurale, respectiv prin Fondurile pentru Dezvoltare Rurala.
Astfel, din fonduri structurale, prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Axa prioritara 4, Domeniul de interventie 4.2, se poate primi finantare de pana la 10 milioane euro pentru: modernizarea capacitatilor si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice, pentru consumul propriu si/sau pentru furnizarea de energie in reteaua de distributie/utilizatorilor finalirdquo;.
Se finanteaza cheltuieli legate de: achizitionarea si amenajarea terenului, constructii civile pentru echipamentele/instalatiile proiectului, echipamente, conectarea la retelele de infrastructura, inclusiv la retelele de distributie, daca este cazul s.a.
Beneficiari eligibili sunt autoritatile administratiei publice locale, intreprinderile mici, mijlocii si mari, precum si microintreprinderile din mediul urban (exceptand intreprinderile care obtin energie sau produc biocombustibil pentru a obtine energie pe baza procesarii produselor agricole listate in Anexa 1 la Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene). Din Fondurile pentru Dezvoltare Rurala, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala, Masura 312 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”, se pot finanta investitii in activitati de producere si vanzare a energiei din surse regenerabile, inclusiv energia eoliana.
Cheltuielile eligibile vizeaza constructia instalatiilor, dotarea aferenta cu echipamente, achizitionarea terenului aferent constructiilor in scop productiv in limita a 10% din valoarea eligibila a proiectului, softuri, brevete, licente etc. De asemenea, vor fi sustinute costurile generale legate de intocmirea proiectului, precum cheltuielile cu arhitectii si inginerii, consultanta, studii de fezabilitate, achizitia de brevete si licente, in limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor. Sunt eligibile pentru finantare microintreprinderile care isi desfasoara activitatea in spatiul rural si care au cel putin 50% dintre angajati persoane cu domiciliul in spatiul rural. Finantarea primita se incadreaza in regula de minimis, conform careia microintreprinderile nu vor putea primi mai mult de 200.000 euro pentru o perioada de minimum trei ani fiscali.
(Sursa: euROpeanul)

Facilitate pentru dezvoltarea rurala camerele agricole
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a anuntat ieri ca, la inceputul anului viitor va deveni functional un nou instrument care va ajuta comunitatile rurale: camerele agricole. Aici vor fi reprezentate autoritatile locale si fermierii, camerele urmand sa aiba un rol determinant in pregatirea proiectelor de dezvoltare rurala, in functie de specificul zonelor, deoarece decizia nu se va mai lua de la centru.
Ministrul Ciolos a anuntat ca APIA va incepe platile catre fermierii care au depus cerere pentru subventie din fonduri europene (50 de euro la hectar) chiar in ianuarie. Totul depinde insa de modul cum va reusi APIA sa finalizeze verificarile in teren.
Acestea se faceau initial pe sase la suta din parcelele pentru care s-a depus cerere. Acum proportia a crescut, la recomandarea Comisiei Europene, din cauza suprapunerilor de suprafete.
De exemplu, pentru unele pasuni au cerut ajutor si primarii, dar si asociatii de fermieri. La mijlocul lunii decembrie se termina si controlul administrativ si vom sti care este suprafata eligibila si despre ce sume vorbim”, a explicat ministrul.
De altfel, el vrea sa reorganizeze APIA. De pilda, o problema va fi aceea de-a gasi o solutie pentru ca oamenii sa nu se mai deplaseze la centrele APIA, mai ales in zonele de deal si de munte, unde sunt foarte multi beneficiari de subventii.
(Sursa: Gandul)

230,7 milioane euro pentru pescuit
Comisia Europeana ar putea aproba Programul Operational pentru Pescuit in decembrie,
considera secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Albu. Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a trimis Programul spre avizarea Comisiei Europene la sfarsitul lui iulie.
in perioada 2007-2013, Romania va beneficia de 230,7 milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar institutia care va gestiona aceste fonduri este ANPA. Contributia nationala este de 80 milioane de euro. in Program sunt stabilite cinci axe prioritare, in functie de care se vor aloca fondurile disponibile prin program, respectiv modernizarea si mentinerea flotei de pescuit la un nivel minim pentru exploatarea durabila; dezvoltarea competitivitatii acvaculturii, stimularea masurilor de interes colectiv in scopul atingerii obiectivelor politicii comune de pescuit; dezvoltarea durabila si cresterea calitatii vietii in zonele pescaresti si cresterea eficientei administratiei.
Axa 1 Masuri de adaptare a flotei de pescuit
Principalul obiectiv este adaptarea flotei de pescuit la resursele disponibile si accesibile si ajustarea efortului de pescuit in conformitate cu Politica Comuna de Pescuit. Programul
Operational pentru Pescuit a retinut patru masuri din cele cinci propuse de FEP.
- Masura 1.1: incetarea activitatii navelor de pescuit (casare sau schimbarea destinatiei)
- Masura 1.3: Investitii la bordul navelor si selectivitate
- Masura 1.4: Pescuitul de coasta la scara mica
- Masura 1.5: Compensatii socioeconomice pentru gestionarea flotei
Contributia publica alocata Axei 1 este de 30,8 milioane euro, din care 23,1 milioane euro provin din FEP, iar 7,7 milioane euro de la bugetul de stat.
in ceea ce priveste Masura 1.3, FEP poate contribui la finantarea echipamentelor si la modernizarea navelor de pescuit cu o varsta de cel putin cinci ani, fara a mari capacitatea navei.
Prin Masura 1.4 se urmareste o stabilizare a fortei de munca in zona si dezvoltarea altor activitati conexe, precum turismul. Operatiile eligibile ale acestei masuri au un caracter colectiv si se adreseaza organizatiilor proprietarilor de nave si/sau familiilor de pescari implicati in viata economica a sectorului de pescuit. Primele acordate pentru aceasta masura reprezinta o suma forfetara si globala in valoare maxima de 0,4 milioane euro. Pentru fiecare grup de pescari care a beneficiat de aceasta masura se acorda 0,05 milioane euro.
Masura 1.5 are ca obiectiv sprijinirea pescarilor afectati de evolutia activitatilor de pescuit: oprirea definitiva a activitatii de pescuit a navelor, prin casare sau schimbarea destinatiei acestora.
Axa 2 Dezvoltarea competitivitatii acvaculturii
Pentru aceasta axa, principalele trei masuri vor fi:
- Masura 2.1: Masuri pentru investitii productive in acvacultura
- Masura 2.2: Pescuit in apele interioare
- Masura 2.6: Investitii in procesare si marketing
Masura 2.1. va sprijini actiuni de investitii in construirea, extinderea, echiparea si modernizarea instalatiilor de productie pentru activitatile de acvacultura traditionala. Beneficiarii acestei masuri pot fi agentii economici privati de dimensiuni micro, mici
si medii, grupuri de intreprinderi, asociatii sau organizatii de producatori si organisme publice sau semipublice.
Contributia publica va fi limitata, in general, la 60% din totalul investitiilor.
Masura 2.5. va acoperi investitii pentru constructia, extinderea, echiparea si odernizarea facilitatilor de pescuit in apele interioare, cu privire la imbunatatirea sigurantei, a conditiilor de munca, igienei si calitatii produselor. Beneficiari vor fi pescarii in apele
interioare, ca indivizi, si asociatiile de pescari. Contributia publica va fi limitata la 60% din totalul investitiilor.
Masura 2.3 are ca obiective cresterea capacitatii existente a industriei de procesare si imbunatatirea competitivitatii pentru produsele de peste procesate. Beneficiarii vor fi
intreprinderi micro, mici si medii implicate in activitatile de procesare si comercializare a produselor obtinute din pescuit si acvacultura. Contributia publica va fi limitata, in general, la 60% din totalul investitiilor.
(Sursa: euROpeanul)

Album foto

 • Articole din editia din data de 7 Decembrie 2007

 • Olaru scrie "legea apelor" la Rasova

  Actualitate
 • Apa potabila in Abrud

  Actualitate
 • Gradinita noua, in Baneasa

  Actualitate
 • Pietruirea strazilor in Ciocarlia

  Actualitate
 • Bani pentru modernizarea gradinitelor

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771